Gäst på begravning

Du som gäst

Anhöriga och nära vänner till en avliden hör till de självskrivna deltagarna på en begravning. Även om man inte tillhör de allra närmaste är man oftast välkommen att deltaga. Om anhöriga vill hålla begravningen inom en mindre krets och bjuder in de gäster som ska närvara annonseras detta i god tid innan begravningen. I de flesta fall betyder det dock mycket för familjen när människor tar sig tid att närvara.

Tänk på att det inte är de formella detaljerna som är viktigast. Det viktiga är att närvara. För att känna sig bekväm i sammanhanget kan det ändå vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna som förekommer vid en begravning.

Klädsel

vid begravningar brukar variera. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Svart slips är alltid korrekt. 

För kvinnor kan det innebära mörk eller svart klänning/dress. Svarta eller mörka strumpor och ev. en vit scarf/halsduk. 

Närmas anhöriga män kan ha vit slips.

Har ni frågor gällande klädseln på den begravning ni anmält er till är det bara att höra av er till oss på Esters begravningsbyrå.

Tal

På begravningar är vanligt. Vill man hålla ett tal ska man alltid först höra sig till de anhöriga eller begravningsbyrån. Om det är ett så kallat tyst avsked innebär det att begravningsakten sker utan tal.

Ankomsten

som gäst vid en begravning brukar ske ca 15 minuter innan ceremonin börjar. Någon från oss på begravningsbyrån finns alltid närvarande vid begravningen och ser till att anhöriga, släktingar och gäster hittar till rätt plats om ceremonin hålls i en kyrka eller ett kapell.

Fotografering

Brukar förekomma förutsatt att de anhöriga inte har något emot det. Rådgör för säkerhets skull med begravningsbyråns representant.

Minnesstunden

är en viktig del av begravningen. Det finns inga regler kring utformningen av minnesstunden utan varje familj eller anhörig som är ansvariga gör den till sin egen. Vanligt är att man bjuder på kaffe och kakor eller kanske en lunch. Oavsett är det ett fint avslut på begravningsdagen tillsammans.

Kontakta oss

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så fort vi kan.